Botoks
Botolinum toksin, Botoks ya da Botulinum Toksin Tip A olarak da bilinir.
Botulinum Toksin (Tip A) uygulaması, yüzde mimik kasların neden olduğu; özellikle kaşların arasında, göz etrafında ve alında oluşan kırışıklık ve çizgileri gidermek için kullanılan bir enjeksiyondur. Botulinum toksin, medikal estetik ve kozmetik cerrahide farklı amaçlar içinde kullanılmaktadır.
Botulinum Toksin Ne Zaman Uygulanmalıdır?
- Gözlerinizin arasındaki derin çizgiler, sizi yorgun, sinirli ya da üzgün gösteriyorsa,
- Yüz ifadeleriniz ve mimikleriniz; alında ve göz çevresinde kırışıklıklara neden olmuşsa,
- Kaşlarınızda ya da yüzünüzde bir kasın gevşemesiyle düzeltilebilecek bir asimetri varsa,
- Migren ağrısı çekiyorsanız ve bu ağrılar botulinum toksin tedavisi ile giderilebilecek nitelikteyse,
botulinum toksin uygulamaları size olumlu katkı sağlayacaktır.
Botulinum toksin işlemi nasıl yapılır?
Botulinum toksin enjeksiyonu, değerlendirmenin yapıldığı ve olumlu sonuç alınacağının anlaşıldığı ilk muayenede yapılabilir. Enjeksiyon uygulaması kısa sürede gerçekleştirilir ve enjeksiyon yeri dakikalar içinde iyileşir. Uygulamaya başlarken enjeksiyon alanı temizlenir ve hassas bölgeler lokal anestezik jel ile uyuşturulur. Kullanılan iğneler çok küçük ve incedir, rahatlıkla tolere edilebilir. İşlem esnasında hafif sızlama, çok ufak sızıntı ve kısa sürede geçen kızarıklık görülebilir.
Enjeksiyondan sonraki ilk haftada etki oluşmaya başlar. Kontrol ve gerekirse rötuş için bir hafta sonrasına randevu verilir.
Uygulamayı yapacak kişinin konu ile ilgili eğitim almış olması, yüzdeki ya da vücuttaki kasları bilmesi, yani anatomiye hakim olması, başarılı ve güvenli bir işlem için temel noktadır.
Seçeneklerim neler?
Botulinum toksin günümüzde birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Ancak estetik amaçlı uygulamalar hızla artmaktadır. Botulinum toksinin bir çok formülü bulunmakla beraber bazıları sadece kozmetik kullanım için uygundur (Botulinum Toksin Tip A).
Botulinum toksinin yararlı olduğu kozmetik ve tıbbi durumlar listelenmiştir:
- Çizgi ve kırışıklıklar
- Yüzdeki asimetri
- Kas spazmı
- Göz seğirmesi (blefarospazm) ve tikler
- Aşırı terleme
- Kronik migren
- Hareket bozuklukları
- Şaşılık ya da göz tembelliği
Hangi botulinum toksin markasının ve formülünün sizin için en iyisi olduğuna , görüşme ve değerlendirme sonrasında karar verilir.
İşlem Sonrası Bakım ve İyileşme
Enjeksiyonlardan hemen sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz; ancak günün geri kalanında yorucu aktivitelerden kaçınmalısınız. Enjeksiyon sırasında oluşan kızarıklık ve şişlik kısa sürede kaybolur. Kılcal damarların etkilenmesinden dolayı nadiren oluşabilecek morluklar, ilk hafta içinde yatışmaktadır.
En iyi sonuç için:
- İşlem sonrasında, botulinum toksinin istenmeyen bir alana yayılmasına engel olmak için enjeksiyon yapılan bölgeye dokunmaktan ya da masaj yapmaktan kaçının.
- Enjeksiyondan hemen sonra yapılan sportif aktiviteler, sauna solaryum gibi sıcak ortamlar sorun oluşturabilir.
- İşlem yapılan günün geri kalanında yorucu ve ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Aspirin gibi kanı sulandıran ağrı kesicilerin alınması önerilmez.
Sonuçlar Ne Kadar Sürecek?
Yaşınıza, cilt durumunuza ve alışkanlıklarınıza bağlı olarak, botulinum toksinin etkileri 3 ile 6 ay arasında sürer.
Sürekli iletişimde olmak
Uygulama sonrası aklınıza takılan sorular ve bir komplikasyon olursa, lütfen telefon ya da elektronik posta aracılığı ile iletişime geçiniz .
Sizlerden Gelenler
Botoks göz kuruluğuna sebep olur mu?
Soru: Yakın zamanda gözlerimin etrafına botoks enjeksiyonu yaptırdım. Yaklaşık üç gün sonra iki gözümde birden kuruluk oluştu. Uzun süredir botoks yaptırıyorum ama bu durumla karşılaşmamıştım. Bunun sebebi botoks enjeksiyonu olabilir mi?
Cevap: Genellikle, düzgün enjekte edilen botoks, göz kuruluğuna sebep olmaz, ancak bazı durumlarda göz kuruluğu görülebilir. Eğer uygulama göz kırpma refleksinizi etkilerse, göz kuruluğu hissedilebilir. Ancak kısa sürede bu sorun yatışır.
Kalp ameliyatından sonra Botoks yaptırmanın sakıncası var mıdır?
Soru: Kalp ameliyatından sonra botoks yaptırmanın bir riski var mı?
Cevap: Botoks, düzgün uygulandığında kalp ameliyatı olan birinde herhangi bir probleme yol açmaz.
Emzirme döneminde Botoks güvenli mi?
Soru: Botoksu migren tedavisi için yaptırıyorum. Merak ettiğim şey emzirirken tedavilerime geri dönüp dönemeyeceğim. Botoks tedavime emzirirken de devam edebilir miyim?
Cevap: Hayır, maalesef emzirme sürecinizin bitmesini beklemek zorundasınız. Hamilelik gibi emzirme süreci de botoks uygulaması için uygun değildir.