Burun Estetiği
Burun estetiği; rinoplasti ve estetik burun ameliyatı olarakda bilinir.
Burun Estetiğini Ne Zaman Düşünmelisiniz?
- Burnunuzun şeklinden, boyutundan ya da görünümünden memnun değilseniz,
- Burnunuz çok büyük, çok küçük ya da yüzünüzdeki diğer yapılarla uyumlu değilse,
- Burnunuzun içinde nefes alma problemlerine yol açan sorunlar varsa,
- Burun ucunuz sarkık, çok yüksek ya da çok genişse,
- Burnunuz kemerliyse,
burun estetiği sizin için uygun bir seçenek olacaktır.
Burun estetiği işlemi nasıl yapılır?
Burun estetiği işlemi doktorunuzun kemik ve kıkırdağa ulaşmak için oluşturduğu burun içi kesilerle başlar. Kemik ya da kıkırdak üzerinden yapılan değişikliklerle buruna istenilen şekil verilir.
Rinoplasti ameliyatı ile istenilen sonucun alınması için, vücudunuzun diğer dokularından yararlanılarak doku nakilleri yapılabilmektedir. Örneğin burun çatısına ya da ucuna eklenen kıkırdak doku ile burnunuza istenilen form ve açı verilebilir.
Burun tabanı, yan taraftan kemiğin içeri doğru itilmesiyle daraltılabilir.
Açık Rinoplasti veya Kapalı Rinoplasti
Burun estetiği ve düzeltilmesi ameliyatı iki şekilde yapılabilmektedir:
Açık teknik
Kapalı teknik.
Ayrıca, yüzey düzensizliklerini ve deformitelerini düzeltmek ya da burun çatısını büyütmek için uygulanan yöntemler vardır. Bunlardan bazıları;
- Kişinin kendi kıkırdak dokusunun nakli; Doğal bir görünüm için en etkili seçenektir. Bu işlemde burun iç kısmından, sorun oluşturmayacak alandan kıkırdak doku alınabilir. Eğer daha önce bir burun ameliyatı geçirmiş ve kullanılabilecek nitelikte burun içinde kıkırdak doku mevcut değilse, bu kıkırdak doku, kaburgadan veya kulak kepçesinden alınabilir.
- Silikon implantlar; burun şeklinizi düzenlemekte de kullanılabilir ancak bunların çeşitli sebeplerle çıkarılması gerekebilir. Bu yüzden doğal kıkırdak yapısının kullanılması en iyi ve uygun seçenektir.
- Yağ ya da kas zarı nakli , burun estetiğinde kullanılan diğer doku seçenekleridir.
Burun estetiği ameliyatının kesi ve yaraları nasıl görünecek?
Ameliyat kesilerinin nerede gerçekleştirileceğini belirleyen iki ana teknik vardır:
Açık rinoplasti
Açık rinoplasti yöntemi, özellikle burun ucu ve çatısına daha kolay ulaşmak için tercih edilebilmektedir. Bu yöntemle burna ait anatomik yapılar daha izlenebilir ve değerlendirilebilir.. Açık rinoplasti ile burun orta direğinde belli belirsiz ince bir çizgi kalmaktadır.
Kapalı Rinoplasti
Kapalı rinoplastide kesiler burun deliklerinin içine yapılır. Bu kesiler gizli olduğundan, ameliyattan sonra dışarıdan farkedilmezler.
Kapalı rinoplastide burun çatısı ve uç kısmına müdahale için, dokuyu aralayan ve daha iyi görülmesini sağlayan cerrahi aletler kullanılır.
Hangi yöntemin daha uygun olacağını belirleyen unsurlar, cerrahın yaklaşımı ve hastanın burnuna yapılacak işlemlerin niteliğidir.
Ameliyat Sonrası Bakım ve İyileşme
Rinoplasti ameliyatında birçok hastada burun iç yapılarına müdahale etmek gerekir. Bu durumda iyileşmenin kontrolu amacıyla iç dokuya yapışmayan ve alınması oldukça kolay bir silikon tampon burnun içine yerleştirilir. İhtiyaca göre bu silikon 1-5 gün içerisinde alınır. Burun çatısındaki plastik alçı birinci haftada, burun derisi üzerindeki ince bant ikinci haftada çıkarılır. İlk haftada burun iyileşmesini bozmayacak, günlük aktivitelere başlanır. Yaklaşık bir ay kadar ağır sportif aktivitelerden ve vücut iç basıncını artıracak hareketlerden kaçınılır.
Rinoplasti ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonlar ve bu komplikasyonların belirtileri şu şekildedir.
Rinoplastiden hemen sonra
Ameliyatlarda eğer gerekiyorsa tampon kullanılmaktadır. Bu tamponlar, eskiden olduğu gibi uzun ve rahatsız edici bez tamponlar değil, küçük ve ilk muayenenizde burnunuzdan rahatlıkla alınan yapışmayan tamponlardır. Bu tamponlar yardımıyla, ameliyattan sonra yeniden oluşturulan burun içi yapıların sabit kalması ve kontrollü iyileşmesi sağlanmaktır.
Ameliyattan sonraki ilk iki günde burun ve çevresinde minimum düzeyde şişlikler ve hafif bir morarma oluşabilir. Bu şişlik ve morarmalar, kişinin iyileşme özelliklerine üçüncü günden sonra azalarak ortadan kalkmaktadır. Burun ve çevresine yapılan soğuk uygulamalar, şişlik ve morlukların oluşumunu azaltmakta ya da önleyebilmekte, ferahlık etkisi ile hasta konforuna katkı sağlamaktadır. Ameliyat sonrası ağrılarınız yok denecek kadar az olacak ve eğer ağrı oluşursa, basit ağrı kesicilerle rahatlıkla kontrol edilebilecektir.
Rinoplasti sonrası iyileşme süreci
Ameliyatınızın ardından en iyive hızlı iyileşmeyi gerçekleştirebilmeniz adına bazı tavsiyelere uymanız önemlidir.
İyileşme süresinin kişiden kişiye değiştiğini bilmeniz gerekmektedir. Spora başlamadan önce birkaç hafta beklemeniz gerekecektir.
İlk 2 hafta
Burnunuzdaki bütün tamponlar ameliyattan sonraki 1-5 gün içerisinde çıkarılır. Burnunuzdaki plastik alçı, birinci haftanın sonunda alınır. Hafif egzersizler dahil çoğu günlük aktiviteye ilk birkaç haftada başlanmaktadır.
İlk 2 haftadan sonra Ameliyat sonrasında ameliyatın oluşturduğu şişlikler hızla yatışacaktır. İlk yıl burnunuzdaki bazı alanlarda küçük şişlikler devam edebilir ancak bu şişlikler vücudun temel iyileşme süreci içindedir ve başkaları tarafından fark edilmezler. Yeni şekillenen burnunuzun ilk birkaç ay güneş ışınlarına kontrolsuz olarak maruz kalmamalıdır. İlk ay gözlük kullanmamanız önerilir, daha sonraki aylarda hafif ve burunda iz yapmayacak nitelikte gözlük kullanımına izin verilir.
Sonuçlar Ne Kadar Sürecek?
Rinoplasti ameliyatının sonuçları kalıcıdır. Bu sebepten dolayı doktorunuzla önemli bir ön görüşme yapmalı, ameliyata karar vermeden önce iyice düşünmelisiniz. Yüzünüze en yakışan burunu tasarlamak her durumda yeterli değildir. Nefes alma gibi hayati bir işlemi gerçekleştiren burnunuzun, fonksiyonel bir şekilde bu işlevini yerine getirmesini sağlamakta büyük önem taşımaktadır.
Sürekli iletişimde olmak
Aklınıza takılan soruları sormak ve ameliyat sonrası olası bir komplikasyon durumunda iletişime geçmek büyük önem taşımaktadır. Sonuçta bir cerrahi işlem geçirdiğinizi ve nadiren karşılaşılsada bazı komplikasyonların ve kontrolsüz yara iyileşmelerinin olabileceğini unutmamalısınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Burun ameliyatından sonra ne kadar dikkatli olmalıyım?
Soru: 22 yaşındayım ve rinoplasti ameliyatı istiyorum. Ameliyatın herhangi bir yan etkisi var mı? İyileşmesi ne kadar sürer ve ameliyattan sonra bakımı nasıl yapabilirim?
Cevap: Ameliyat öncesi yapacağımız muayenedeki karşılıklı görüşmemiz büyük önem taşımaktadır. Böylece beklentiler konusunda aynı çizgide olabilir ve mevcut sağlık durumunuza göre olası komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca bilgisayar yardımlı simulasyon programları, ameliyatta yapılacak işlemler ve olası sonuçlarını hekiminizle karşılıklı değerlendirme imkanı verecek, beklenti ve isteklerinizin ne olduğunu anlama fırsatı yaratacaktır. Ancak bu simulasyonların ameliyat sonrası kesin sonuç niteliğinde olmadığı akılda tutulmalıdır. Bu görüntüler ameliyat sonrası nasıl bir burun görünümüne sahip olabileceğiniz konusunda bir ön fikir verecek, olası sonuçlardan ne kadar tatmin olabileceğinizin anlaşılmasını sağlayacaktır.
İyileşme süreci ve gelişimi, burnunuzda ne tür değişiklikler / işlemler yapılacağına bağlıdır. Daha çok ve kapsamlı cerrahi müdahale, daha uzun iyileşme süreci demektir. Burnunuzun yeni şekli ameliyattan hemen sonra görülür olmasına rağmen, tam anatomik iyileşme yaklaşık bir yıl sonra tamamlanacaktır.
Septoplasti sonrası rinoplasti ameliyatı olmak mümkün müdür?
Soru: Yıllar önce septum deviasyonunun yani burun iç bölmesindeki eğriliğin düzeltilmesi için ameliyat olmuştum. Yeni bir burun ameliyatı olmam mümkün mü? Burun estetiği için septumu kullandıklarını duymuştum, ama ben zaten septum deviasyonu ameliyatı olduğumdan, septumu zaten almadılar mı?
Cevap: Septoplasti sonrası rinoplasti yapılabilir. Eğer ameliyatta kıkırdak ihtiyacı olursa , kalan burun içi kıkırdak ya da kaburga veya kulak kıkırdağı gibi başka kaynaklar kullanılabilir. Bunun için önceki ameliyatınız konusunda bilgilendirme yapmanız ve varsa eski belge ve tetkiklerinizi yanınızda getirmeniz uygun olacaktır.
Botoks Uygulaması Sonrası Rinoplasti ameliyatı olmak güvenli mi?
Soru: Rinoplasti ameliyatı olmayı düşünüyorum ancak estetik amaçlı botoks uygulaması yaptırdım. Botoksu takiben burun ameliyatı olmak güvenli mi?
Cevap: Botoks uygulaması ile rinoplasti ameliyatının hiçbir ilgisi yoktur. Gönül rahatlığı ile ameliyatınızı olabilirsiniz.
Uzun, düz bir burnu daha yumuşak hatlı, yassı bir buruna çevirmek mümkün müdür?
Soru: Uzun, sivri ve yüzüme yakışmayan bir buruna sahibim. Burnumun daha yüzüme yakışır, oval ve yassı bir şekle dönüştürülmesi mümkün müdür?
Cevap: Rinoplasti ameliyatında sınırlayıcı faktörler bulunmaktadır. Ancak son sözü sizi muayene etmeden söylemek doğru olmaz. Burnunuzun sadece güzel görünmesi, burundan nefes alma fonksiyonundan kısmen ya da tamamen vazgeçileceği anlamına gelmemektedir. En rahat şekilde nefes aldığınız ve yüzünüze en yakışan şeklin verilebileceği bir ameliyat tekniği uygulamak mümkündür. Ancak gerçekçi beklentiler içinde olmak ve verdiğiniz kumaşın elbisesini giyebileceğinizi akılda tutmanız gerekir.