DOLGU UYGULAMASI
Dolgu işlemi, yumuşak doku dolgusu olarak da adlandırılır.
Dolgu uygulaması, hacim eklemek, yüz hatlarını değiştirmek, ve kırışıklıkları gidermek için kullanılan bir enjeksiyon yöntemidir. Dolguların enjekte edildiği alanlar; çoğunlukla yüz, boyun ve ellerdir. Bu işlem uygulama alanına daha dolgun bir yapı, daha pürüzsüz bir zemin ve daha genç bir görünüm katar. En yaygın estetik işlemlerden biri olan dolgu uygulaması hızlı sonuç verir, az risklidir ve iyileşme süresi oldukça kısadır.
Dolgu ne zaman sizin için gerekli olmaya başlar?
- Kaşlarınızın arasında, göz çevreniz ya da dudaklarınızın etrafında derin çizgiler ve katlantılar varsa,
- Çenenizin, elmacık kemiği çıkıntınızın, yanaklarınızın ya da dudaklarınızın hacim ve kontürünü değiştirmek istiyorsanız
dolgu yaptırmak sizin için uygun bir seçenek olacaktır.
Dolgu işlemi nasıl yapılır?
Dolgular; alın, dudak çevresi, çene ve göz çevresi gibi bir çok alana enjeksiyon yöntemi ile uygulanır. Enjeksiyonların sayısı, yeri ve derinliği, kullanılan dolgu tipine ve istenilen sonuca göre değişiklik göstermektedir.
Bazı dolgular, enjeksiyon sırasında ağrı hissini önlemek için lidokain gibi lokal anestezik yani bölgeyi uyuşturan maddeler içerir. Yinede uygulama öncesi dolgu yapılacak alan uyuşturucu kremler veya jeller ile rahatlatılabilir.
Dolgu Türleri Nelerdir?
Yaygın olarak kullanılan 3 tip dolgu vardır:
Geçici dolgular,
yarı kalıcı dolgular,
kalıcı dolgular.
Hyaluronik asit içeren dolgular geçiciyken, diğer dolgu türleri daha uzun süren sonuçlar sunar.
Geçici Dolgular
- Kollajen içeren dolgular: Kollajen deriye güç ve yapı kazandıran, doğal yollarla gelişen bir proteindir. Hyaluronik asit tabanlı dolguların geliştirilmesi ile kollajen tabanlı dolguların kullanımı azalmıştır.
- Hyaluronik Asit İçeren Dolgular: Hyaluronik asitte kollajen gibi doğal olarak oluşan bir maddedir. Dolgunluğu ve hacmi arttırmak için kullanılır.
- Kalsiyum Hidroksilapatit: Hyaluronik asitten daha ağır ve daha yoğun olan bu dolgu, diğer dolgulara göre daha derin bir tabakaya enjekte edilir. Kemiklerde doğal olarak bulunan bu madde allerjik ya da bağışık tepkilere neden olmaz.
Yarı Kalıcı Dolgular
Daha uzun süre kalan dolgular, Poli-L-Laktik asit olarak bilinen, biyolojik olarak çözünebilen sentetik dolgu gibi daha kalın materyaller içerir. Bu tür yumuşak doku dolguları daha derin yüz çizgilerinin tedavisi için kullanılır. İlk enjeksiyondan bir kaç hafta sonra enjeksiyonu tekrarlama ya da rötüş ihtiyacı olabilir.
Kalıcı Dolgular
Kalıcı dolgular vücut tarafından emilmeyen mikro küreler şeklinde polimetilmetakrilat (PMMA) maddesinden yapılır. Bu tip dolgular ayrıca kollajen de içerir ve sadece dudak yanak arası kıvrımlar gibi kalın derili alanlarda kullanımı tavsiye edilir. Dudaklar için ya da göz çevresinde uygulanması önerilmez.
Uygulama Sonrası Bakım ve İyileşme
Enjeksiyondan hemen sonra
Dolgu uygulamasının sonuçları işlemden hemen sonra görülmektedir. Enjeksiyon yapılan alanda küçük ödemlerin veya hafif morlukların oluşması olağandır. Özellikle dudak dolgularında, dudakların damarlarca zengin bir yapıda olmasından dolayı hafif kanamalar olabilmektedir. Şişlikleri önlemek adına buz ya da soğuk kompres yapabilirsiniz. Şişliklerin inme süresi, yaptırdığınız dolgunun türüne bağlı olarak değişiklik göstersede çoğu 3-5 gün içerisinde ortadan kalkmaktadır.
Dolgu enjeksiyonu sonrası iyileşme süreci
Yumuşak doku dolgularının en cazip özelliklerinden biri çok kısa süren iyileşme süreleridir. Yaklaşık bir hafta içinde şişlikleriniz ve varsa morluklarınız geçer, bu süreçte makyajın örtücü özelliğinden yararlanabilirsiniz.
Sonuçlar Ne Kadar Sürecek?
Dolgu uygulamalarının kalıcılık süresi, uygulanan enjeksiyonun türüne bağlıdır:
- Kollajen Tabanlı Dolgular: Sonuçlar 2-4 ay kadar sürecektir.
- Hyaluronik Asit Tabanlı Dolgular: Sonuçlar değişkendir, ama en yaygın kullanılan markaların sonuçlarının uzunluğu 6-12 ay arasında değişmektedir.
- Yarı Kalıcı Dolgular: Sonuçlar 12-18 ay arasında sürecektir.
- Kalıcı Dolgular: Sonuçlar genellikle 4-5 yıl ya da çok daha uzun süre gözlenebilir olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Göz altı için en iyi dolgu hangisidir?
Cevap: Herhangi bir uygulama için tek “en iyi” dolgu yoktur. Belirli uygulamalarda hangi tür dolgunun kullanılması gerektiğine karar verilirken göz önünde bulundurulması gereken avantajlar ve dezavantajlar vardır. Göz altı için uygulanan dolgular genellikle hyalronik asit kategorisine girerler. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doktorun kullanılan üründe sahip olduğu yetkinlik, beceri ve tecrübe seviyesidir.
Göz çukurları dolgu ile giderilebilir mi?
Cevap: Üst göz kapağı çukurlarının düzeltilmesinde hyaluronik asit dolguları kullanmak yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Kaş bölgesine çok dikkatli ve tedbirli bir şekilde, çok küçük miktarlarda enjekte edilmelidir. Bu bölgede yağ kullanımı da iyi bir seçenek olabilir. Hyaluronik asit kullanımı, uzun süre emilmeden kalarak iyi sonuçlar vermektedir.
Dolgu ile burun düzeltmesi yapılabilir mi?
Cevap: Burunun yeniden şekillendirilmesinde en iyi sonuçları cerrahi yöntemlerle (Rinoplasti) almaktayız. Rinoplasti ile burun kemiğine ve kıkırdağına rahatlıkla ulaşmakta ve burunu yeniden şekillendirebilmekteyiz. Ancak ameliyattan çekinen ve burunda küçük deformiteleri olan kişilerde dolgu uygulaması yapılabilir. Akılda tutulması gereken, dolgu ile burunu yeniden ve kalıcı olarak şekillendirmek mümkün değildir ve burun ucu gibi hassas bölgelerde uygulama konusunda çok dikkatli olmak gerekir.